ΟΣΤΕΟΝΕΚΡΩΣΗ ΙΣΧIΟΥ

Η οστική ισχαιμική νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου χαρακτηρίζεται από διαταραχή της αιμάτωσης του υποχόνδριου οστού, με αποτέλεσμα την καθίζηση αυτού, την αποδιοργάνωση της άρθρωσης και την ανάπτυξη στα τελευταία στάδια οστεοαρθρίτιδας του ισχίου. Αντίστοιχη εικόνα μπορεί να δημιουργηθεί και στο γόνατο (συνηθέστερα στον έσω μηριαίου κόνδυλο).

Μπορεί να οφείλεται σε συγκεκριμένα αίτια (τραυματισμός, λήψη κορτικοστεροειδών, κατάχρηση αλκοόλ, δυσλιπιδαιμία κ.α), ενώ συνήθως τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Οι ασθενείς παραπονούνται για πόνο στη βουβωνική χώρα, που προοδευτικά επιδεινώνεται με αποτέλεσμα τον περιορισμό των δραστηριοτήτων του πάσχοντος, ενώ στα τελευταία στάδια εμφανίζονται τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου.

Απεικονιστική μέθοδος εκλογής είναι η μαγνητική τομογραφία που σε συνδυασμό με την κλινική εικόνα θα κατευθύνουν τον θεράποντα ιατρό σε έγκαιρη διάγνωση που είναι πολύ σημαντική για τη θεραπεία της πάθησης.

Η θεραπεία είναι κατεξοχήν χειρουργική και ανάλογα με το στάδιο προτείνονται αποσυμπίεση της μηριαίας κεφαλής με τοποθέτηση ήλων τανταλίου, η χρήση αγγειούμενου μοσχεύματος, οστεοτομίες και στα τελευταία στάδια ολική αρθροπλαστική ισχίου.