ΒΛΑΙΣΟΣ ΜΕΓΑΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ – ΚΟΤΣΙ (HALLUX VALGUS)

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι) είναι μια συχνή παθολογική κατάσταση του άκρου ποδός (1%), που αυξάνει διαρκώς και προτιμά τις γυναίκες (4:1 σε σχέση με τους άνδρες). Η παραμόρφωση αυτή δεν αποτελεί μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά κυρίως λειτουργικό.

Πρόκειται για γωνίωση μεταξύ του πρώτου μεταταρσίου και των φαλαγγών του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Το μεγάλο δάκτυλο δηλαδή κλείνει προς τα μέσα, με συνέπεια να δημιουργείται το κότσι. Επίσης η κατάσταση αυτή μπορεί να συνυπάρχει με παθήσεις του άκρου ποδός όπως σφυροδακτυλία, γαμψοδακτυλία, πτώση κεφαλών μεταταρσίων, νεύρωμα Morton.

Η αιτιολογία της είναι άγνωστη, αλλά είναι βέβαιο ότι υπάρχει κληρονομική προδιάθεση και συντελούν εξωγενείς παράγοντες όπως ψηλοτάκουνα και στενά εμπρός παπούτσια.

Χαρακτηρίζεται από την παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου, τη εξόστωση (κότσι), τη ανάπτυξη κάλων στο πέλμα και στις αρθρώσεις του ποδιού, ενώ ο πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα.

Η θεραπεία στα πολύ αρχικά στάδια είναι συντηρητική με χρήση ειδικών ορθωτικών πελμάτων μετά από ηλεκτρονική πελματογραφία, ενώ σε πιο προχωρημένες μορφές η μόνη λύση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση.

Υπάρχει πληθώρα χειρουργικών τεχνικών που γίνονται ανοιχτά με χρήση υλικών οστεοσύνθεσης (βίδες, μικρές πλάκες), με κύρια μειονεκτήματά τους το μετεγχειρητικό πόνο και τη χρήση βακτηριών μασχάλης (πατερίτσες) για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αντίθετα προτείνουμε τη νέα ανώδυνη επαναστατική χειρουργική μέθοδο, που γίνεται σε 20 λεπτά, ανώδυνα, με μικρές τομές (3mm) και κυρίως χωρίς χρήση υλικών οστεοσύνθεσης. Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση επιτρέπεται πλήρης φόρτιση του σκέλους και άμεση επιστροφή του ασθενούς στο σπίτι του, χωρίς τη χρήση βακτηριών μασχάλης.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΤΟΥ ΒΛΑΙΣΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ
(HALLUX VALGUS
  • Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία (block).
  • Δεν απαιτείται εισαγωγή στην κλινική (day clinic).
  • Τομές μικρότερες από 3mm – Δεν δημιουργούνται μετεγχειρητικές ουλές.
  • Δε χρησιμοποιούνται υλικά οστεοσύνθεσης (βίδες, καρφίδες) και άρα δεν απαιτείται δεύτερη επέμβαση για την αφαίρεσή τους.
  • Δεν τοποθετείται γύψινος νάρθηκα μετεγχειρητικά.
  • Άμεση και πλήρης φόρτιση του χειρουργημένου ποδιού μετεγχειρητικά χωρίς πατερίτσες.
  • Ανώδυνη μετεγχειρητική περίοδος.