ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΟΙΛΙΑΚΩΝ ΠΡΟΣΑΓΩΓΩΝ (SPORTS HERNIA)

Πρόκειται για πάθηση που προσβάλει μεγάλο αριθμό ανθρώπων, αλλά συχνότερα επαγγελματίες αθλητές, ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου με ποσοστό που μπορεί να αγγίζει το 50%.

Στο παρελθόν αποτελούσε αιτία διακοπής της καριέρας αθλητών υψηλού επιπέδου λόγω της μικρότερης γνώσης τόσο στην πρόληψη όσο και στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Ως προς την αιτιολογία ενοχοποιούνται οι πολλαπλές μικροκακώσεις, η μυϊκή ανισορροπία μεταξύ λοξών κοιλιακών και προσαγωγών μυών, ο ερεθισμός του θυροειδούς νεύρου, η βουβωνοκήλη.

Εκδηλώνεται με άλγος στη βουβωνική χώρα, στους προσαγωγούς και στα πλάγια κοιλιακά τοιχώματα μετά από έντονη προπόνηση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από ανάπαυση.

Κατά την κλινική εξέταση διαπιστώνεται, ανάλογα με την αιτιολογία, άλγος στην πίεση του ηβικού οστού, στην έκφυση του μακρού προσαγωγού, στην προσαγωγή του ισχίου υπό αντίσταση και στην εκτέλεση λοξών κοιλιακών υπό αντίσταση.

Η διάγνωση τίθεται κυρίως κλινικά αλλά θεωρείται απαραίτητος και συμπληρωματικός εργαστηριακός έλεγχος και ειδικότερα το υπερηχογράφημα των κοιλιακών-προσαγωγών και η μαγνητική τομογραφία για τον αποκλεισμό συγκεκριμένων αιτιών.

Η αντιμετώπιση είναι, ανάλογα με την αιτιολογία και τη βαρύτητα, στα αρχικά στάδια συντηρητική για διάστημα τουλάχιστον 6 εβδομάδων και σε αποτυχία αυτής χειρουργική.

Η συντηρητική θεραπεία έγκειται, ανάλογα με τη βαρύτητα, σε ανάπαυση, αποχή από αθλητικές δραστηριότητες, χρήση αντιφλεγμονοδών φαρμάκων και φυσικοθεραπεία.

Η χειρουργική αντιμετώπιση σήμερα γίνεται λαπαροσκοπικά και στοχεύει στην ενίσχυση των πλάγιων κοιλιακών τοιχωμάτων με χρήση συνθετικών πλεγμάτων προπεριτοναϊκά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ταχύτερη επούλωση των χειρουργικών τραυμάτων, λιγότερο πόνο κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας και συντομότερη επάνοδο στις αθλητικές δραστηριότητες (25-30 ημέρες).

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ΠΡΟΛΗΨΗ αποτελεί τον ακρογωνιαίου λίθο στην αντιμετώπιση του προβλήματος του συνδρόμου των κοιλιακών-προσαγωγών και αυτή συνίσταται στην ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών και ιδιαίτερα των λοξών και στη διάταση των προσαγωγών μυών.

Έχοντας πολλά χρόνια σε επαγγελματική ομάδα της Α’ Εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου (ΠΑΕ ΠΑΟΚ), στα αρχικά στάδια της καριέρας μου διαπίστωνα πολλά περιστατικά του συνδρόμου κοιλιακών-προσαγωγών, τα πλείστα εκ των οποίων κατέληγαν σε χειρουργική αντιμετώπιση με ανοιχτές μεθόδους. Στη συνέχεια σε συνεργασία με το προπονητικό team αλλάξαμε τον τρόπο εκγύμνασης και αποθεραπείας με συνεπεία τη δραματική μείωση των εν λόγω τραυματισμών.